25.10.2016  |  EL  |  Energi

Kreative ingeniører skal redde fremtidens energisystem

Ny teknologi og kreative ingeniører skal i fremtiden gøre energisystemet fleksibelt, mener Siemens’ adm. direktør.

Fremtiden ser ikke udelukkende lys ud for energisystemet i Danmark, mener man hos industrikoncernen Siemens. Vi producerer i højere grad vedvarende energi, fra eksempelvis vindkraft, men vores elnet er endnu ikke fleksibelt nok til at gøre op for de store udsving, som de vedvarende energiformer medfører, skriver ingeniøren.dk.

Siemens' administrerende direktør i Danmark, Jukka Pertola, peger især på to områder, hvor der er brug for kreative folk inden for programmering, design og ingeniørarbejde: nemlig inden for udbygning af elnetværket og inden for energilagring i bygninger.

”Vi har behov for energilagring i bygninger, fx når der er problem med manglende vind. Så kan tusindvis af bygninger skrue ned for energiforbruget samtidig”, siger Jukka Pertola, der mener, at intelligente bygninger kan spille en afgørende rolle i energilagringen.

’Hønen og ægget’-dilemma
Mange bygninger har allerede indbyggede systemer til intelligent styring af energiforbruget. Problemet består i, at de fleste bygningsejere ikke har koblet energistyringen sammen med el-selskaberne, så de fungerer som en samlet, intelligent enhed.

Samtidig, mener Jukka Pertola, mangler elnettet at blive udbygget med mere computerbaseret styring.

”Det er et hønen og ægget-dilemma: Hvem skal starte det nye - bygningsejerne eller energiselskaberne? ”, siger han til ingeniøren.dk og tilføjer:

”Vores styrke i Siemens er, at vi er en af de få virksomheder, der har begge dele: De bedste eksperter i bygningsautomatisering sammen med smart grid-styring”.

Læs også: Nedsat elafgift skal åbne for flere varmepumper

Jukka Pertola peger på manglende incitament, som en årsag til bygningsejernes tilbageholdenhed:

”Problemet er, at energien er lidt for billig - når man ser bort fra afgifter - og så er der ikke incitament nok til at gøre det. Man skal få andet ud af det end en god samvittighed”, siger han til ingeniøren.dk og fortsætter:

”Det kræver en omlægning af energisystemet og et nyt afgiftssystem. Politikerne skal træffe nogle vigtige beslutninger på det her område”.

-CHM

Mere fra Clara

Clara Hennecke Mikkelsen

Redaktionsassistent, Installator.dk

Korte nyheder til Installatør.dk og hertil knyttede nyhedsbreve og printmagasin. Derudover læser jeg korrektur på andres tekster, og løser andre forefaldende, journalistiske opgaver.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere